Opleiding tot VLOW® borstweefselbehandelaar

Herken je je in het volgende?

 • Je bent een vrouw en hebt kennis en ervaring met (emotioneel) lichaamswerk en/of massage. 
 • Je beschikt over medische basiskennis op HBO-niveau of hebt aantoonbaar vergelijkbare kennis.
 • Je wilt graag onderdeel uitmaken van een groeiende groep vrouwen met dezelfde passie.
 • Het lijkt je leuk om kennis en ervaringen uit te wisselen.

Dan is deze 5-daagse opleiding iets voor jou!

In deze opleiding leer je hoe je VLOW®-borstweefselbehandeling kunt geven.

Als borstweefselbehandelaar kan je onder bepaalde voorwaarden worden opgenomen in het VLOW® Kwaliteitsregister en je samen met je collega's blijven ontwikkelen in dit boeiende vak.

 
Onze 5-daagse opleiding is geaccrediteerd door: KTNO, CAT/GRO, FAGT, LVNT, NVST, VIV, ANBOS/SKIN. Staat jouw beroepsvereniging er niet bij, vraag dan zelf bij je beroepsvereniging aan of zij de opleiding willen accrediteren.


Borsten hebben net als de rest van het lichaam aandacht en verzorging nodig.

De VLOW® borstweefselbehandelingen zijn in Nederland door Stichting VLOW ontwikkeld en uniek in de wereld. 

De VLOW® borstweefselbehandelingen dragen er toe bij dat vrouwen het gevoel terugkrijgen dat hun borsten een volwaardig onderdeel van het lichaam zijn, waar je je geen zorgen over hoeft te maken, maar juist trots op mag zijn.

Ook bij het behandelen van cliënten die komen met klachten, die door een arts zijn gediagnosticeerd als mastopathie, mastitis, kleine cysten en fibroadenomen bereiken we in de meeste gevallen goede resultaten bij het verminderen van deze klachten en de hierbij gepaard gaande pijn.

 

Ben je een vrouwelijk lichaamsgericht werkend therapeut, dan kun je de VLOW® methodiek in 5 lesdagen eigen maken en het daarna toepassen in je eigen praktijk.

Wil jij ook een bijdrage leveren aan de borstgezondheid in Nederland, meld je dan aan.

Klik hier voor de data van de opleiding.

 • VLOW® borstweefseltechnieken:

De behandelingen zijn er op gericht om de doorbloeding van het borstweefsel langdurig te verbeteren, borstklachten te helpen verminderen en de borsten in een optimale conditie te brengen. 

De VLOW® technieken zijn veilig en zijn zoals uit de ervaringen van cliënten blijkt zeer effectief.

Deze VLOW® technieken berusten op een zachte weefselbehandeling en een gedegen behandelfilosofie; deze zijn ontleend aan natuurgeneeskundige principes en stimuleren van het zelfgenezend vermogen van de cliënt.

 • Inhoud van de opleiding:

  • Behandeltechnieken: luistertechniek en fasciale technieken.
  • Indicaties en contra-indicaties voor de behandeling.
  • Richtlijnen hoe om te gaan met fysieke en emotionele reacties van cliënten.
  • Kennis en denkwijze, waardoor het mogelijk wordt om cliënten te ontzorgen en adequate aanbevelingen te geven zoals voedings- en lifestyle adviezen.
  • Uitleg over het werkveld en relevante diagnosemethoden zoals mammografie, echografie en medische thermografie.
  • Communicatietraining waarin je met elkaar oefent hoe je (in het openbaar) over de VLOW® borstweefsel-behandelingen kunt spreken.

Er wordt van je verwacht dat je de theorie en de praktijk die je aangereikt krijgt bestudeert en oefent.
Tijdens de opleidingsperiode oefen je met proefcliënten uit je eigen netwerk, die 3 behandelingen krijgen; door veel te oefenen maak je je de geleerde technieken steeds meer eigen.

Van de behandelingen die je tijdens de opleiding aan proefcliënten geeft, schrijf je een reflectieverslag.

De laatste lesdag wordt er een theorie- en praktijkexamen afgenomen.

Voorafgaand aan de start van de opleiding is het belangrijk dat je zelf een VLOW® borstbehandeling hebt gehad bij

één van de docenten van Stichting VLOW.
De prijs van deze behandeling is niet bij de prijs van de opleiding inbegrepen.

 • Certificering

Nadat je het examen voor de opleiding hebt gedaan en met goed resultaat hebt afgesloten ontvang je het certificaat Borstweefselbehandelaar. Als je aan de richtlijnen van het VLOW® Kwaliteitsregister voldoet, krijg je het certificaat VLOW® borstweefseltherapeut.

Om de kwaliteit van de VLOW® borstweefselbehandelingen en de VLOW®-borstweefselbehandelaars te kunnen waarborgen is aan het VLOW® Kwaliteitsregister een klachtenreglement voor cliënten gekoppeld.

Ook is het mogelijk om als VLOW®-borstweefselbehandelaar via Stichting VLOW een beroeps- en bedrijfsaansprakelijks-heidsverzekering en/of rechtsbijstandverzekering af te sluiten.


Reacties van deelnemers aan de opleiding:

 • Marga van Genderen: " De opleiding tot VLOW® borstweefselbehandelaar is een waardevolle aanvulling op mijn behandelmogelijkheden en biedt mij de mogelijkheid vele vrouwen van hun borstklachten af te helpen. Ik vind het schrijnend dat deze vrouwen in het reguliere circuit niet geholpen kunnen worden. De opleiding en behandelmethode is uniek in de wereld en wordt gegeven door ervaren en deskundige docenten in een fijne sfeer en omgeving. Ik ben heel blij met deze ervaring en nieuwe skills! "
 • Susanne Broos: " Super inspirerend “werkgebied”, het borstgebied! Wat geeft een VLOW® borstweefselbehandeling een mooi resultaat op het borstweefsel: zacht, soepel en ook meer vrouw-eigen! ”